www.CTA.ro :: Stiri locale si nationale
10 sfaturi pentru o vacanță superbă la mare

Vara a venit!

Nu cred că era cazul să ți-o mai zic eu, asta se simte în toate: în valurile de căldură de pe litoral, în valurile de turiști de pe litoral și chiar și în valurile mării (evident tot de pe litoral).

Cu un aer topit de căldură și cu o mare care fierbe de caldă ce este, nimic nu mai stă în calea unei vacanțe superbe la mare. Pentru a fi siguri de succesul vacanței tale la mare, am făcut în rândurile ce urmează un ghid, sper eu, complet, ghid despre lucrurile necesare pentru un sejur superb la mare.

Te invit alături de mine, dragă doritorule de vacanță la mare, să vedem de ce anume trebuie să ai grijă atunci când îți vei planifica sejurul pe litoral.

Cum găsești vacanța perfectă la mare

1. Alege-ți unitatea de cazare

Alegerea corectă a locului unde vei fi cazat este poate cel mai important lucru în procesul de planificare a unui sejur la mare. Foarte multe sejururi pot fi considerate ratate din acest simplu motiv, alegerea greșită a locului de cazare. Trebuie să te uiți atent la toate caracteristicile unității pe care o vei alege, inclusiv cele directe, dar și cele indirecte. Mă refer aici atât la confortul oferit de unitate, posibilitatea de a servi masa, accesul la bucătărie, dar și la amplasarea unității de cazare, lângă plajă, lângă lac, în parc etc.

În funcție de ce îți place să faci în vacanță, e bine să alegi cu atenție caracteristicile unității.

Îți place să faci plajă ca principală activitate în vacanța la mare? Atunci ia-ți rezervare la un hotel, vilă sau pensiune de pe plajă.
Îți place să faci și mișcare? Vei alege o unitate de cazare mai departe de plajă, iar drumul spre plajă în frumusețea dimineții va fi o adevarată cură de mișcare benefică pentru sănătatea ta.
Dar niciodată să nu alegi invers, pentru că drumul până la plajă s-ar putea să ți se pară istovitor, dacă nu îți place mișcarea, iar faptul că doar ieși din unitate și ești pe plajă s-ar putea să te plictisească la un moment dat dacă îți place mișcarea.
Îți place confortul sporit, sau chiar luxul? Alege-ți un hotel cu mai multe stele, pentru a fi sigur că vei primi acel confort.
Vrei un preț mai mic? Vei alege mai puține stele, confort mai mic, dar și prețul e mai bun.
Că tot vorbim de un preț mai mic, rămăi în continuare alături de mine și îți voi arăta cum poți obține și confort sporit la un preț optim, dar asta mai încolo.

Acum îți spun doar ție un pont interesant: Fii atent la numărul de stele, stelele unei unități de cazare de pe plajă nu sunt tocmai echivalente cu stelele unui hotel din interiorul stațiunii, sau care se află mai departe de plajă. Multe hoteluri primesc o jumătate de stea, sau chiar o stea în plus doar pentru simplul fapt că au vedere la mare.

Asta nu înseamnă totuși că nu poți găsi confort de 3 stele pe plajă, la un hotel care spune că are trei stele, doar că atunci când auzi că un hotel de trei stele nu oferă acele condiții, să știi de ce. De obicei aceste hoteluri sunt vânate de presă și arătate ca știre bombastică și dezastruasă despre starea deplorabilă a litoralului românesc, când defapt situația este puțin altfel, iar multe hoteluri chiar sunt frumoase, primitoare și cu confort sporit.

O modalitate bună de a vedea hotelurile, pensiunile și vilele este aceea de a le viziona online, fie pe site-urile proprii, fie pe site-uri destinate unităților de cazare cum este cazarepelitoral.ro.

Acolo vei vedea, vei compara și vei alege unitatea de cazare în care îți vei face sejurul pe litoral. Poți intra chiar acum să îți alegi locul unde îți vei face vacanța, iar apoi să trecem la pasul următor în planul tău de ați planifica vacanța perfectă.

2. Vezi recomandările pozitive ale prietenilor

După ce ți-ai ales una, două sau mai multe (nu mai mult de 5 totuși) unități de cazare unde ai vrea să mergi, întreabă-ți prietenii dacă au fost acolo și ce părere au. Un lucru pe care eu îl fac frecvent este acela de a-i întreba pe prietenii mei dacă îmi pot spune ceva bun despre unitatea respectivă de cazare.

Nu bag în seamă lucrurile rele, ele sunt pur informative, dar nu sunt definitorii. Oamenii sunt predispuși spre a spune lucruri rele despre orice, așa că eu le caut pe acelea bune.

Să îți dau un exemplu: În 2008 am plecat într-un sejur în Turcia la un hotel. Unii prieteni mi-au zis că este fenomenal, alții mi-au zis că este nașpa. Am cerut detalii și așa am aflat că primii stătuseră la etajele superioare ale hotelului, ceilalți stătuseră la parter unde camerele sunt mai mici, mai întunecoase și în general de fumători. Astfel am știut, atunci când am rezervat, să cer cameră la ultimul etaj neaparat.

Părerea prietenilor poate fi completată cu părerile review-urilor de pe internet, dar mare atenție că pe internet nu avem control cine și ce postează și este o practică frecventă a competitorilor de pe piață să pună review-uri negative unul despre celalalt.

Probabil că în urma acestui pas, cele cinci unități de cazare s-au redus la trei, așa că trecem mai departe.

3. Alege-ti sejurul potrivit

Americanii spun despre un lucru că trebuie să fie fix atât cât trebuie. Același lucru îl spun și eu, un sejur nu trebuie să fie nici prea lung, ca să te plictisești, nici prea scurt, ca să nu înțelegi nimic.

În principiu un sejur mai mic de trei (3) zile este mai de grabă obositor, mai ales în România unde, dintr-o parte în alta a țării, faci 12 ore. Deci dus - întors 24 ore se pierd doar pe drum. În plus, hotelurile au contracte cu agențiile de turism, în multe din aceste contracte stipulându-se faptul că agenția nu are voie să facă rezervări pe mai puțin de trei nopți. Așa că sejururile mai mici de 3 nopți trebuie cumpărate direct de la hotel, acolo unde prețul este mai mare.

La cazarepelitoral.ro se pot face și rezervări pe mai puțin de 3 nopți, dar doar la anumite hoteluri. De obicei la aceste sejururi scurte trebuie să mergi direct la unitatea de cazare, în speranța că vei găsi ceva.

Ca o mică concluzie, pentru o vacanță reușită și plăcută la mare, îți recomand minim 4 nopți. Dacă e greu să îți iei atâta concediu, îți poți lua doar două zile, și să le lipești de un weekend.

4. Gândește pozitiv

Așa cum îți spuneam mai sus, avem tendința (și o recunosc și eu o am) să vorbim de rău despre aproape tot, pare că nimic nu ne place și comentăm negativ tot ce ni se întâmplă. Ei bine, nu e bine. În felul acesta ne programăm pentru a ni se întâmpla rău. O atitudine pozitivă este cel mai bun lucru pentru o vacanță superbă. Ne gândim mereu doar la ce e rău și uităm să ne bucurăm de ce e bun. În loc să ne gândim cât de frumos va fi la mare, cum vom sta pe chaise-longue cu o bere, suc, apă minerală în mână, înconjurați de cei dragi, noi avem tendința să ne gândim:

Oare există agenția aia pe care am găsit-o online?
Dacă mi-au furat banii!
Dar hotelul o fi ca în poze?
Dar dacă la hotel o să fie urât!
Renunță la aceste întrebări, prin acest ghid și prin atenția ta, vei reuși să ai o vacanță fără aceste griji, așa că întrebările sunt de prisos și ele nu fac decât să te predispună spre a gândi rău. Plecând cu aceste gânduri, când vei ajunge la mare, totul ar putea fi cum nu vrei tu. Nu că așa ar sta lucrurile, dar tu singur te-ai predispus să le vezi așa.

La cazarepelitoral.ro se oferă clienților toate asigurările necesare pentru a elimina aceste întrebări și pentru ca turiștii să vină pregătiți pentru o vacanță frumoasă la mare.

5. Nu băga în seamă știrile alarmiste

Știm și eu și tu că presa caută senzaționalul. Nu numai că îl caută, dar uneori îl și fabrică. Așa că știrile despre vreme, despre starea unităților de cazare, despre distracțiile de pe litoral, sunt prezentate adesea negativ. Mereu vremea e prezentată ca nefiind bună pentru plajă, iar ea de fapt este chiar perfectă.

Deci renunță de a mai da o mare importanță știrilor din presă și mai bine să cauți informații de la fața locului.

Cum te pregătești pentru vacanța ta perfectă la mare

Un alt pas important, ai făcut deja o rezervare, dar vacanța perfectă mai are nevoie de unele mici lucruri, hai să vedem care sunt acelea.

6. Notează-ți toate datele

În urma rezervării trebuie să ai voucher-ul de cazare, document care atestă faptul că ai o rezervare. Înainte să pleci notează-ți la îndemână toate datele privitoare la agenția prin care ai făcut rezervarea, atât datele de contact, cât și datele firmei. Notează-ți datele hotelului unde vei sta, date de contact și orice dată poți obține. În felul acesta deții controlul, iar în caz de probleme, poți acționa rapid.

Trebuie să ai cu tine actele personale, precum și alte acte primite de la agenție, sau unitatea de cazare privitoare la rezervarea ta dacă acestea ți-au fost trimise.

Nu în ultimul rând, trebuie să ai suficienți bani pentru a achita integral cazarea și pentru a te distra pe cinste în vacanța ta la mare.

7. Ia-ți cu tine acele lucruri mici care îți plac mult

Orice ai face, nu îți lăsa acasă lucrurile dragi cu care îți ocupi timpul și fără de care totul ți se pare plictisitor. Îți place să asculți muzică? Ia-ți mp3-player-ul, sau media player-ul cu tine. Vei găsi muzică și pe litoral, dar nu cea care îți place ție. Îți place să citești? Ia-ți o carte, sau un ebook reader cu tine. În momentele moarte îți vor prinde bine. În rest, ia-ți cu tine orice lucru care nu atârnă mult și care îți face plăcere să îl folosești. În acest fel te vei simți ca acasă, vei fi într-un mediu familiar și totul va fi mai bine.

8. Ia-ți cu tine lucrurile necesare pentru o vacanță la mare

Pe lângă lucrurile care îți plac, trebuie musai să îți iei și lucrurile necesare. Așa că pune-ți în bagaje:

Costumul de baie;
Loțiunea pentru plajă;
Loțiunea pentru după plajă;
Aparatul foto;
Încărcătorul de la telefonul mobil;
Chiar telefonul mobil;
Obiecte pentru distracția la plajă, saltele, chaise-longue, umbrele etc
Nu în ultimul rând e bine să avem la noi o mică trusă medicală care să cuprindă:

Plasturi și bandaje;
Pastile calmante (aspirină, paracetamol, sau cele cu care te împaci mai bine);
Dezinfectant (puteți folosi și sticla de vodcî în acest rol);
Pastile pentru deranj la burtă (unele mâncăruri pe litoral pot fi mai prost pregătite și e bine să fi pregatit pentru eventualele neplăceri);
Cum să-ți găsești vacanța ta la mare mai ieftin

Ajung acum la ceea ce îți promiteam la început, modalitatea de a găsi o vacanță la confort sporit, dar mult mai ieftină!

9. Folosește serviciile unei agenții de turism

Agențiile de turism negociază pachete de cazare cu unitățile de cazare, obținând astfel prețuri mai mici, datorită vânzării en-gros. În felul acesta, prin rezervarea la o agenție de turism poți obține prețuri mai mici ca la recepția unui hotel pentru sejurul tău pe litoral.

Atenție însă că multe agenții practică diverse comisioane ascunse, comisioane pe care le afli abia după ce ai încheiat contractul cu ei, comisioane care fac prețul să crească și uneori să fie mai mare decât cel de la recepție. Așa că uită-te atent pe site-ul agenției, sau în contract la tot ce scrie, ce comisioane se practică, iar dacă vezi vreun comision de rezervare sau așa ceva, mai bine renunți, că s-ar putea să fie și altele de care nu îți dai seama. O agenție de turism care se respectă nu percepe clientului decât prețul afișat, profitabilitatea lor rezultând din întelegerile cu unitățile de cazare, nu din jecmănirea turiștilor.

La cazarepelitoral.ro, rezervările pe care le vei face sunt la prețul afișat și fără comisioane de rezervare sau alte comisioane ascunse.

10. Ascultă sfaturile experților

În general agențiile de turism au sau ar trebui să aibă, agenți de turism care să te ajute în alegerea detaliilor privitoare la sejurul pe care îl vei cumpăra. Poți să ceri ajutorul și totul va fi făcut pentru alegerea sejurului potrivit pentru tine. Cel puțin așa am observat că se întâmplă la cazarepelitoral.ro.

Unele agenții, pentru a vinde, sunt dispuse să prezinte informații eronate, așa că verifică din mai multe surse informația primită. Dacă la o agenție, Hotel Vis din Eforie Nord este la 150 metri de plajă, iar la altă agenție el este la 30 metri de plajă, e clar că una din agenții minte și că trebuie să afli exact locația hotelului. Sunt șanse ca cei care îl dau la 150 metri de plajă să aibă dreptate, doar nu e nimeni nebun să pună o distanță mai mare, când ar putea vinde mai bine dacă ar pune o distanță mai mică.

11. Bonus: Rezervă-ți vacanța online cu până la 20% mai ieftin

În final îți spun pontul cel mare. Pe lângă agențiile de turism clasice, o reducere mai mare se poate obține la rezervările online, datorită costurilor reduse cu acest mediu de promovare.

În particular, dacă intri pe cazarepelitoral.ro, vei rezerva cu până la 20% mai ieftin față de orice altă agenție, deoarece cazarepelitoral.ro nu practică comisioane în relația cu turistul. Dacă folosești și una din ofertele existente pe site, reducerea poate fi chiar și mai mare.

Astfel poți avea mai mulți bani pentru distracția ta în vacanță la mare.

Concluzie

Am vrut să scriu acest ghid, pentru ca oamenii ca mine să fie mai informați când își aleg vacanța și să elimin astfel posibilele cauze de neplăcere din vacannța ta la mare. Am prezentat care sunt pașii de urmat pentru alegerea sejurului perfect, dar și cum se pot obține prețuri mai bune și, mai ales, cum să te ferești de înșelăciuni.

Sunt îndeplinite astfel toate condițiile pentru a-ți rezerva vacanța ta superbă la mare într-un mod rapid, simplu și ieftin.

Citeste tot articolul in CTA.ro

2013-06-28 / 10203 afisari

Inchide fereastra