www.CTA.ro :: Stiri locale si nationale
Țigările electronice: Ce conțin, de fapt, produsele alternative tutunului și de ce pot fi dăunătoare

Țigările electronice, folosite din ce în ce mai des pe baza convingerii că ajută fumătorii să renunțe la viciu, pot avea efectul contrar, existând riscul de a-i determina pe tineri să se apuce de fumat, consideră criticii acestui dispozitiv.

Criticii atrag în special atenția asupra faptului că aceste țigări nu prezintă nicio restricție în ceea ce privește vârsta sau cine le poate cumpăra și sunt disponibile și în arome de căpșuni sau ciocolată, putând fi astfel la fel de ademenitoare pentru copii cum sunt băuturile răcoritoare.

Estimat la 600.000 la începutul lui 2013, numărul utilizatorilor țigărilor electronice în Marea Britanie este așteptat să depășească un milion până la sfârșitul anului, scrie Daily Mail.

Conceput să imite aspectul unei țigări normale, dispozitivul constă într-un cartuș ce conține nicotină lichidă și o componentă de încălzire. Prin tragerea de la un capăt al țigării, lichidul plin cu nicotină trece prin această componentă, fiind transformat într-un vapor vizibil care este inhalat și apoi expirat.

Procesul creează o senzație de relaxare, asemănătoare fumatului, dar, potrivit producătorilor, fără chimicalele cancerigene create de tutun. Cu alte cuvinte, cei care trec de la fumat la "inhalat vapori" își pot asigura nevoia de nicotină într-un mod mai sănătos.

Totuși, țigările electronice pot fi dăunătoare din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, există preocupări privind identitatea exactă a substanțelor pe care utilizatorii, în special tinerii și adolescenții, le inhalează. O analiză a cartușelor efectuată în Statele Unite a descoperit urme de chimicale toxice și carcinogene, deși într-o concentrație mult mai scăzută decât în cazul țigărilor normale.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California a descoperit particule de argint, fier, aluminiu, silicat, crom și nichel, multe dintre acestea fiind descrise de aceștia drept "cunoscute că ar cauza afecțiuni respiratorii".

În al doilea rând, este criticat și felul în care aceste țigări electronice sunt promovate, subminând încercările de a convinge oamenii să renunțe la fumat. Astfel, țigările electronice pot fi folosite oriunde țigările normale nu sunt permise: în locuri publice precum barurile, restaurantele, mijloacele publice de transport, existând riscul să devină o nouă dependență.

Pe lângă faptul că nu există o restricție de vârstă pentru cumpărătorii de țigări electronice, nu există nici vreo legislație privind modalitățile de vânzare, promovare și marketing.

Mai multe aici

Citeste tot articolul in Mediafax

2013-05-23 / 10523 afisari

Inchide fereastra